Blogg

MarMenor - Ibiza - Mallorca

I Mar Menor hade vi en riktig semester vecka eftersom vi låg för ankar inne i det "lilla havet".

 Det var lugnt och stilla på morgonen och sen eftermiddag, där emellan blåste det så där lagom så man inte blev överhettad. När vinden tog i tackade vi för att vindgeneratorn fanns ombord som hjälp till solcellerna att ladda batterierna.

Vi hade inte lust att ligga i Marinan och betala ca. 70€ /natt (priset för 13,8m båt) så vi snålade så mycket vi kunde på strömmen och färsk vattnet. 

 

Nog kan man säga att världen har krympt...

En dag kom det upp en gummibåt vid Lewannas sida och de frågade på svenska om vi lämnade Sverige förra året - ja, det stämmer det - då möttes vi i Göta kanal , ropade de tillbaka.

Visst är det otroligt hur det kan sammanfalla så på pricken. 

Vi fick tillfälle att äta en god middag ihop med denna trevliga familj innan de skulle resa hem igen. Eftersom de var bekanta med området fick vi många goda och nyttiga tips. Tusen tack  och vi önskar er lycka till med allt // På återseende :)

 

Lite information till er som kanske tänker segla in här i Mar Menor….…

Om man inte hinner in före sista broöppning som är kl: 20.00( åtminstone när vi var där ) första är kl: 08.00 då går det bra att ankra utanför i viken eller vid boj vid ön Isla Grosa. 

Man får ankra överallt inne i Mar Menor och det är mellan 4-5 meter som djupast .

Men man ska tänka på att det kan blåsa upp och bli "stökig sjö" även här inne.

I den lilla fina byn Santiago de la Ribera finns det många mysiga ställen att äta på och relativt billigt att bunkra mat .

Vi ankrade här ett par gånger och det var enkelt att lägga till med dinghin mot samma  brygga som turbåten la till vid. 

Som sagt , härliga dagar har vi haft här tillsammans med familjen Borkamo på S/Y Mariell. Men nu var vindarna perfekt för oss som hade siktet på Ibiza och det blev  dax för oss att segla vidare . Vi har ju seglat tillsammans så länge och det blev minst sagt vemodigt  att lämna dem, eftersom våra vägar här skiljs åt för denna gång. Vi önskar dem all lycka i framtiden och på sin seglats söder ut. Vi ses snart igen :))

Nu hade vi fulla tankar både med vatten och diesel inför de 120NM till Ibiza. Starten blev bro öppningen kl:12.00 fredagen den 13:e Juli  (Hmmm..)  ut i det stora havet, med halv vind i seglen och allt från 11-14 knots vindstyrka tog vi oss på 12 timmar till sundet mellan Formentera och Ibiza fast under natten fick motorn hålla sig vaken och hjälpa till.  Där mitt i sundet  fick vinden för sig att den skulle möta oss, så vi fick kryssa oss fram. Då visade vindmätaren  28 knots och sista biten upp till Cala Llonga tog 4,5 timme till . 

Vi hade tidigare mailat vår vän Javi från Puerto Mogán  som under sommaren bor på Ibiza.Han var så snäll och lånade oss en boj i den underbart vackra viken Cala Llonga, ganska nära Ibiza stad. Men betydligt mycket lugnare och vi var nästintill  ensamma på svaj. 

Vattnet var så underbart blått och temperaturen var inte mindre underbar den, 24,4° och 25° i luften. 

Javi och hans vänner tog emot oss med öppna armar och vi kände oss verkligen välkomna till ön. De kom ut och mötte upp oss och hjälpte till att göra fast i bojen. Sedan blev vi bjudna på födelsedagsfest på stranden där vi fick smaka en underbart god paella. 

Javi tog så väl hand om oss och vi blev riktigt bortskämda med både mat och information och  tips om vad vi borde se på  ön.

 Ibiza blev för oss en överraskning, så grönt och fint det var. Vi hittade tack vare Javi till de charmiga  gamla små byarna med sina odlingar av bland annat mandel,fikon,citroner,apelsiner,aprikoser,druvor och vi såg så många urgamla olivträd längs vägen med den respektfulla åldern av tusen år och fortfarande ger frukt, är  det inte helt otroligt vilken livskraft . Tusen tack för allt Javi :) Good luck and safe sail with Betty Boop ! 

Väderprognosen visade oss att det var läge för ännu ett avsked, men vi säger hellre "på återseende" ….klockan var 01.45 när allt var instuvat och klart för att släppa tampen och styra oss ut ur den smala bukten Cala Llonga i mörkret mot Mallorca. 

Vi räknade med minst 12 timmar innan vi skulle vädra land igen. Med autopiloten som andre styrman, revat stor segel och full genua smyger vi oss sakta fram under natten i en silvergata från ljuset av en stjärna. Tro det eller ej men det lyste lika starkt som månens sken kan göra.

Det var magiskt stilla omkring oss inte förrän på morgonen ökade vinden något . 

Vi fick bra fart sista biten in i Palma bukten där vi bokat en boj via nätet 2 dagar innan, vid Cala Blava . Klockan 15.00 satt vi så fast i boj nummer B18 och vågorna gungade oss rejält upp o ner men det var ordentliga bojar och det kändes säkert att ligga här. 

Ett bra initiativ för att bevara den vackra havsbottnen på  Mallorca, är just att det finns tillgång till dessa bojar så man inte sliter sönder den med ankaret.

 Det är ju så fullt av liv där nere på botten att det gör ont i en när man måste släppa ankaret.

Här har vi träffat ännu fler glada gästvänliga människor som bjöd oss på härligt god mat (typisk för Mallorca) på klipporna  i solnedgången. Och så fick vi prata svenska i kväll eftersom ursprunget var bland annat från Sågmyra och Falun :)) tack säger vi för en trevlig kväll tillsammans med er alla.

Tidigt i morgon seglar vi vidare efter Mallorcas kust. 

Ha det gott allihop / Kram

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

anita häll | Svar 20.07.2012 12:21

De känns konstigt när man möter Svenskar o i synnerhet bekanta sådana långt från både Sverige o den plats "de ska vara på". De är en liten blå planet vi bor på.

Anki Smith | Svar 19.07.2012 22:10

Ser att ni anlänt till Mallorca, passa på och njut av denna fantastiska ö. Min absoluta favorit. Vi åker ner i slutet av aug för en vecka.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.10 | 22:23

Åh så liten hun var da😄

...
26.07 | 00:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". För lite utrymme här men maila gärna till ulli.d@hotmail.com så kan vi lämna mer info den vägen

...
16.07 | 13:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker köpa till vår resa runt klotet. Ser att ni har en sådan skapelse. Är ni nöjda med er båt eller

...
22.06 | 20:35

Hello Daan & Ulrike

We are missing you at Aktio, but our project on AquaSue is now complete.
How are the doggies liking their new homes?
Tommy & Coudri are fin

...
Du gillar den här sidan