Blogg

Efter kusten till Mar Menor

 

Några dagar i Gibraltar blev till slut en vecka, tiden springer ju fram.

 Vi hann med att fixa massor både inköp av båtgrejer och så fick Lewanna komma upp och lufta magen en kort stund. Vi hade bokat en timme på land så nu var det snabba ryck men inte bokstavligen, för här var det riktiga proffs som tog emot oss och personalen lyfte henne så lugnt och försiktigt utan stress eller minsta tvekan om vad de höll på med.

När Dan var klar hade hon fått ny axeltätning,lager och skiftat propeller igen p.g.a. påväxt. 

  Så fick vi se en hel del av den fina staden La Linea och träffa nya härliga båtgrannar  som besättningen på S/Y Sea Gipsy,  vi fick många glada skratt och härliga berättelser från kapten Barry and the fischerman Damon från England.

Vi önskar dem lycka till med alla sina projekt de har framför sig.

 

Midsommardagen firade vi på den långa stranden öster om Gibraltar klippan, de tände en STOR brasa vid midnatt och hundratals med små "familjebrasor" hade då brunnit länge , för här samlades tjocka släkten unga o gamla med picknick korgar eller snarare hela kök runt sin lilla eld…..vi hade "bara" med oss lite tilltugg till en flaska vin och vi hade hur mysigt som helst. 

Helt plötsligt rusade folk  ner till havet och ut i vågorna, en del kastade sig i helt andra stod med vatten upp till knäna. 

Vi fick höra att  om man  rörde vid havet just denna tidpunkt så skulle det bringa lycka resten av året. 

Och det ser ju ut som om det verkligen  fungerade…för senare under veckan tog sig ju Spanien till final i fotbolls VM ,vilket vi inte kunde undgå att höra och i allt firande kan man ju inte annat än bli glad för deras skull. 

 

Så fick vi njuta av en norsk (som Kjartan kallade det) silkeseglats när vi ombord på S/Y Mariell seglade över till marina Smir i Marocko ca: 25 NM jo men vi fick förståss stötta med motorn ibland för havet var näst intill spegelblankt och hela dagen låg det som en slags  fin tunn filt över oss, vi såg små fiske båtar sakta komma fram ur dimman och allt var så stilla och tyst, så vackert det var.

 Marinan var riktigt fin och personalen var vänlig och det var inte särskilt krångligt att klarera in, här låg det  lyxbåtar och några långseglare från Frankrike. Vi åt en lunch och tittade oss omkring köpte ett litet minne av en glad korg försäljare vid kajen och på kvällen var vi tillbaka i Alcaidesas marina i Gibraltar tacksamma över ännu en underbar dag.

 

Vi har fått så många bra tips av andra mer erfarna Medelhavsseglare vilka hamnar

som är bra och billiga, vad de har att erbjuda osv.

 Det finns också de som mer eller mindre varnat oss för " The Med"  både när det gäller vindarna som är så oberäkneliga och så har det  tydligen blivit mycket dyrare speciellt i de spanska hamnarna. Under högsäsong så har de tredubblat priset vilket har gjort att många väljer bort just Spanien.  

Vi tar tacksamt emot informationen men vi har bestämt oss för att ändå segla vidare för att få uppleva/upptäcka även allt det vackra som väntar .  

Dax för nästa etapp,vi följde med tidvattnet ut runt Gibraltar klippan klockan 21.00 den 28 juni.  Strömmen här kan vara mellan 2-6 knop så Dan och Kjartan kollade noga när det skulle vara bäst för oss att gå. Som sagt här vill man gärna ha allt med sig inte emot, så med ca:10-13m/s W vind seglade vi mot Cartagena med revat stor segel och full genua. 

Natten var ganska lugn och varm 24,6°  hela natten, vi såg många fartyg men eftersom vi gick så nära kusten innanför trafikseparering zonen så var de aldrig farligt nära oss. 

På morgonen ökade vinden något och vi toppade med 9,5 knop vi revade storseglet helt och seglade bara med genuan plus att vi nu fick börja hand styra eftersom vår autopilot fortfarande inte vill vara med när hon behövs som bäst.

Det är väldigt svårt att hålla kursen när vågorna trycker på  och man gungar hit o dit så det blir ett väldigt rattande fram och tillbaka, ett bra "fyspass "kan man säga. 

Vi tog korta pass och böt av varandra ofta för att slippa köra slut på oss i onödan

 

 I vågorna som kom ikapp oss bakifrån såg vi hur delfinerna  lekte bredvid varandra  , de surfade fram och tvär vände i vågtoppen, hoppade och gjorde konster. De hade en show i världsklass för oss , vilka underbara skapelser. Nu kände vi  oss verkligen välkomna in i Medelhavet.

 

Klockan 16.30 den 30 Juni kom vi så in i Cartagenas hamn bassäng där det fanns flera marinor och vi valde den längst in, vilket visade sig sedan vara den som var dyrast hm.. men här låg vi i alla fall säkert för precis när vi lagt till kom det en kuling över oss. 

Några entusiaster var ändå på väg ut i en liten "tävlingsbåt" och vips så stod dem på öronen och alla fyra ombord hamnade i vattnet och båten låg på sidan men de lyckades inte få tillbaka henne på rätt köl utan Dan ropade upp marinans personal om att de kanske behövde hjälp och det kom ut en båt och bogserade in dem ,då kommer nästa båt ut i stället men de lyckades bättre med att hålla sig torra .

Cartagena var en fin stad mycket vackra byggnader, gator och torg plus en härlig stämning. Hela staden lyste röd och gul och ALLA oavsett ålder hade flaggans färger på kinden.

Det var final i fotbolls VM och Spanien skulle möta Italien på kvällen. 

Man kunde följa matchen på storbilds TV från i stort sett vilken bar som helst . Vi satt och myste på en tappas bar med borden ute på gatan och såg matchen tillsammans med glada högljudda spanjorer. De såg verkligen ut att trivas med livet och det är klart att med 4-0 till Spanien så förstår vi ju det.  Grattis !!

Vår vatten renare som finns ombord började att prata med oss efter ett år. Den gav i från sig ett pipljud när vi satt på kranen en morgon och talade om för oss att det var dax att byta filter.

 Den har varit toppen, vi får så gott vatten ur kranen oavsett vatten kvaliteten vi fyller i tanken. Så har vi också sparat oss från många tunga kilon som vi annars skulle fått lov att bära hem i form av vatten flaskor. Vi har naturligtvis flaskor i reserv vid längre seglingar. 

Den har både ett uv-ljus  och dubbla kolfilter och vi har nu efter ett år bytt filter för första gången. 

Om det är någon som är intresserad så hör gärna av er, vi känner en mycket bra återförsäljare i Falun.

 

Från Cartagena kryssade vi oss fram ca: 27 NM till den lilla ön som heter Isla Grosa som är ett militärt område men där fanns det bojar att förtöja vid medans vi väntade på att bron in till Mar Menor skulle öppna. Det visade sig att det inte stämde riktigt med den tidtabell vi fått muntligt och det som stod i pilotboken så vi stannade vid bojen över natten, som blev den gunstigaste på väldigt länge. Det var ett svall så vi nästintill ramlade ur sängarna .

Klockan tolv nästa dag öpnnade bron och vi kunde smyga oss sakta in i kanalen mot Mar Menor. Vi tog det mycket försiktigt eftersom plottern visade 1,1 meter  men enligt marinan som vi kontaktat skulle det gå fint att ta sig in. Djupmätaren visade 2,5 meter så visst höll man andan. 

Vilket  litet paradis vi kommit till, Mar Menor betyder visst litet hav och det är inte större än 12x6 NM  med en vatten temp på 27,6° och inte mer än dryga 6 meter där det är som djupast. 

Nu ligger vi för ankar på 3.4 meters djup och har 3 minuter med dinghin in till land där vi kan välja om vi vill bada i havet på utsidan eller här inne , det är bara en smal landtunga som skiljer havet från Mar Menor. Tyvärr är det lite överskott på maneter här inne som är mindre roliga att kela med. De har satt upp nät för att vi ska kunna bada utan att bli brända av dem.

Det här blev ett underbart avbrott till det havsliv vi levt länge nu , här är det lugnt och stilla trots att det blåser lite, vi kan till och med duka på bordet och använda riktiga glas fast vi ligger på svaj :) än så länge i alla fall .....det kan ändra sig när som helst.

Kram till er alla 

 P.S.   Fler bilder hittar du under fotoalbum Juli 2012

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

anita häll | Svar 17.07.2012 09:31

hur går de med gungandet o "sjösjukan " för er?

Ulrika 19.07.2012 01:36

Jo då, det går som vågorna gör -upp o ner men nu har jag klarat mig riktigt bra. När vi inte seglat har vi ankrat el. legat på boj så man håller sig i gungning.

anita häll | Svar 06.07.2012 22:23

tack så väldigt mycket för reklaminslaget.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.10 | 22:23

Åh så liten hun var da😄

...
26.07 | 00:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". För lite utrymme här men maila gärna till ulli.d@hotmail.com så kan vi lämna mer info den vägen

...
16.07 | 13:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker köpa till vår resa runt klotet. Ser att ni har en sådan skapelse. Är ni nöjda med er båt eller

...
22.06 | 20:35

Hello Daan & Ulrike

We are missing you at Aktio, but our project on AquaSue is now complete.
How are the doggies liking their new homes?
Tommy & Coudri are fin

...
Du gillar den här sidan