Blogg

Skärgården från Pula till Hvar

Midsommarafton idag och det är TVÅ ÅR som har sprungit förbi sedan vi seglade ut från Stockholm.

Det känns fortfarande lite overkligt när vi pratar om vår resa med människor vi möter , vi får nästan "nypa oss i armen" …en fråga vi har fått många gånger är -hur länge ska ni vara ute då ? - 

det har vi inte något riktigt svar på men så länge det känns bra och det gör det verkligen nu….

Nu har sommaren kommit till Kroatien och på vår navtex läser vi  "HOT" så högtrycket håller i sig.

33° ute och samma temperatur inne i båten, havet har just nu en topptemp på 24,4° det är helt underbart. Vi badar från båten med en lina som får släpa efter så att vi kan hålla i oss när vi måste svalka av oss (om vi inte ankrat ). 

Att sommaren är här förstår man också när man ser mängden av hyrbåtar.

 Det är tjockt i hamnar och ankringsvikar och ska man vara säker på en bra plats får man vara tidigt ute på dagarna, efter klockan 15.00 är det oftast redan fullt vid alla bojplatser.

Som tur är finns det många fina ankringsvikar att välja på och har man tur kommer det inte ut någon för att håva in en sudd med kuna allt från 100-250 ……för att släppa eget ankare !

 

Vi har seglat upp till Pula halvön och nu har vi vänt söder ut igen . I Pula hämtade vi upp ny "crew" min (Ulrikas) bror och fru mönstrade på där och seglade med oss söderut och vi har besökt så många fina platser efter vägen ner, ätit gott,badat och njutit av stilla segling med gennaker.

Den Kroatiska skärgården är verkligen vacker , massor av små fina vikar som man inte ser förrän man kommer riktigt nära. 

Det ser ut att bara vara sten,buskar och träd på håll men när man kliver i land så öppnar sig en helt annan vy, små fina hus dolda under trädkronornas skyddande tak. Underbart klart grönblått vatten med en botten som gör att det ser ut som man badar i en pool och man ser ner på 10-12 meter djup.

 

 Minimarket och restauranger kan man hitta i de små byarna och det är inte särkilt dyrt med tanke på att det är öar dit allt måste fraktas med båt.

En god middag  med vin/öl och kaffe kostar ca: 200:- SEK /person.

 

Det som kostar är en avgift för att segla i Kornati nationalpark. Priset var 400 kuna/dygn och så skulle man betala extra/person för att gå i land enligt informations broschyren vi fick men när "kassören" bordade oss hade han två prislappar att välja på en svart och en vit ….hmm det kan man ju ha många olika åsikter om !!

Hur som helst var det en upplevelse att sakta glida fram bara 20-30 meter från bergväggarna som var upp till 80m höga och stupade rakt ner i havet 60-80 meter djupt. Det var ett rikt fågelliv och svalorna hade hittat perfekta bon i hålrummen på bergväggarna som var klädda med gula blommor och silvergröna  blad. Det var verkligen fantastiskt vackert.

 

Det finns så många vackra platser som jag skulle vilja beskriva men jag lägger ut lite bilder under fotoalbum istället så kan ni titta in där.

Nu har vi  lämnat av Anders & Marie som rest hem till Svensk midsommar medans vi befinner oss på ön Hvar och ska strax ge oss iväg till ön Lastovo 30NM härifrån. Därifrån ska vi ta oss 70 NM över till Italien igen är det tänkt kanske redan på söndag.

Vi har bunkrat med den underbart goda skinkan de gör här och den lika underbart goda osten som påminner om parmesan, ansjovis ,kapris och  lavendel både torkad och som olja. 

Allt gott hittade vi i en liten butik "Deliciae Mediterraneae" bakom torget i byn hos familjen Leopold Miran Males där servicegraden verkligen slog i taket .

Vilka härliga människor ,vi träffade far och son som bjöd på både sina produkter och sig själva de skickade med extra av allt till som far i huset  sa "poor sailors" :)   

Så nu tackar vi Kroatien för den här gången.

 

GLAD MIDSOMMAR önskar vi er ALLA !!

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Wenche | Svar 22.06.2013 16:12

Interessant lesing. (du skriver så godt). God seilas videre. W.

Ulrika Petersson 24.06.2013 16:02

Tusen tack för det Wenche, önskar er allt gott och hoppas att vi snart ses igen !!

Sven Lundin | Svar 22.06.2013 14:36

Hej långseglare ! Läser i min dagbok den 22/6, ikväll lämnade Ulrika och Dan hamnen i Svinninge för en lång seglats på okända vatten. Ha en bra fortsättning.

Ulrika Petersson 24.06.2013 16:05

Hej och Tack Sven! Tänk att det gått 2 år sedan ni stod på bryggan och vinkade av oss ...och Kram ha det så gott så hörs vi

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.10 | 22:23

Åh så liten hun var da😄

...
26.07 | 00:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". För lite utrymme här men maila gärna till ulli.d@hotmail.com så kan vi lämna mer info den vägen

...
16.07 | 13:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker köpa till vår resa runt klotet. Ser att ni har en sådan skapelse. Är ni nöjda med er båt eller

...
22.06 | 20:35

Hello Daan & Ulrike

We are missing you at Aktio, but our project on AquaSue is now complete.
How are the doggies liking their new homes?
Tommy & Coudri are fin

...
Du gillar den här sidan