Blogg

Cavtat - Losinj

 

 

En omväxlande seglings upplevelse med varierande väder från åska och regn till strålande sol från en klarblå himmel med temperaturer mellan  16° - 24° vindarna mellan 2-12m/s WSW - NO 

Motor - Segling - Motorsegling ….. 

 

Cavtat var den första hamnen i Kroatien vi kom till. I pilotboken står det att läsa om var bryggan är som man ska lägga till vid när man ska klarera in men tyvärr saknades de markeringar som angavs i boken. 

Så vi tog det lugnt, snurrade runt i hamnen och försökte lista ut var vi skulle lägga till , hjälpsamma båtmänniskor ropade och viftade oss till rätta. 

Här fanns inte så mycket utrymme att spela på så med full maskin och min proffsiga kapten/styrman "sladdade" vi in långsides mellan två båtar . På bryggan frågade någon så snällt på svenska om vi ville ha "hjälp med tampen"  …En trevlig man från Varberg på semester här i Kroatien stod så lämpligt till just då. 

Här var det inte tid för att stå och småprata inte …marineros kom direkt och ville ha reda på om vi skulle stanna i hamnen eller bara klarera in, i vilket fall var det bråttom att få in oss till tullpolis med alla papper och pass. För det var som marineron sa, många båtar på kö. 

Byråkratiskt krångel kan vi nog tycka , när man tvingar in stora lyxyachter på 80 fot in till den trånga kajen. Med svarta rökmoln ut ur avgasröret blir det ju väldig onödig miljöpåverkan som följd, bara för några papper som de väl skulle kunna fixa ändå ,om de fick ligga på svaj i viken i stället.

 

Här i Kroatien skinnar de oss som kommer med egen båt , vi fick betala 1330 kuna för att vara här i 1år , det fanns ingen kortare period att välja på :(  surt ,tycker vi ! 

Så skulle de ha 500 kunna för turistskatt på båt …hmm. Det här är ingen bra plats för en fattig eller ska vi kalla oss sparsamma långseglare , här ska man vara stenrik eller i alla fall ha en ordentligt tjock plånbok.

 

Vi tänkte först att stanna här över natten men när vi fick höra att de skulle ha € 35.00  för 1 natt vid kaj med eget ankare så ångrade vi oss , och då var det ändå ett lågsäsongs pris.

Vi tyckte att vi betalat nog för i dag , som tur var fanns det en vik runt hörnet som man kunde ankra gratis i , den passade oss bättre :)

 

Från Cavtat har vi seglat oss norrut , vi har stannat på bland annat Korcula , Hvar ,Skradin, Ugljan och vi har hittat några fina vikar som man fortfarande kan ankra i utan att någon kommer ut och vill ha betalt. 

I  de finaste vikarna har de lagt ut bojar som man får betala dyrt för att hyra ex. 240 kuna  (x1.2 SEK.)

 

Lewanna la vi på svaj i Skradin och tog en taxibåt upp till Krka Nationalpark , det var verkligen en upplevelse. Det var enorma vattenmassor som forsade ner från berget igenom den täta och frodiga växtligheten , eftersom det regnat mycket var det väldiga mängder vatten som dånande letade sig ner i de annars ganska lugna vattenfallen.

Här hade jag gärna stannat mycket längre,bara för att få gå omkring med min kamera och fotografera...så fint det var, önskade att mina bästa fotovänner från Malta hade varit med, saknar er  !

Mycket goda korvar och special torkade skinkor , super god fårost mm, har vi hittat i de små butikerna …så mycket GOTT det finns att upptäcka :) 

Vi har nu nått ön Losinj och här ligger vi på svaj och ännu har ingen kommit ut för att ta betalt , så nu tar vi jollen in till land kanske finns där wifi.

 

Vi har det hur bra som helst och njuter av att värmen sakta stiger till och med i vattnet som just nu är 19,2° så det blir nog ett kvälls dopp :)

 

Ha det gott allihop!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ulla | Svar 07.06.2013 09:00

Låter underbart. Hoppas Ni får lika fint i fortsättningen.
många kramar till Er från Hindergatan

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.10 | 22:23

Åh så liten hun var da😄

...
26.07 | 00:40

Hej ! Vi är nöjd med båten, men alla båtar har "barnsjukdomar". För lite utrymme här men maila gärna till ulli.d@hotmail.com så kan vi lämna mer info den vägen

...
16.07 | 13:58

Hejsan . Vi håller på och tittar på en 40 cc som vikanske tänker köpa till vår resa runt klotet. Ser att ni har en sådan skapelse. Är ni nöjda med er båt eller

...
22.06 | 20:35

Hello Daan & Ulrike

We are missing you at Aktio, but our project on AquaSue is now complete.
How are the doggies liking their new homes?
Tommy & Coudri are fin

...
Du gillar den här sidan